Magyar zászló magyar    British flag english
Belépés
Neptun hozzáféréssel
 
 
Belépés
Diákhitel Központ Zrt. közleménye 2018

Diákhitel2 kamatának 0%-ra csökkentése

A Kormány 2017 októberében a Diákhitel2 ügyleti kamatának ügyfél által viselt részét 2%-ról 0%-ra csökkentette, vagyis a hitelfelvevő helyett a kamat megfizetését az állam általános kamattámogatás formájában immár teljes mértékben vállalja át az ügyfelektől.

 

Emelt összegű Diákhitel1, akár külföldi résztanulmányokra is

Február 1-jétől Diákhitel1 esetén a havonta felvehető maximum összeg 50 ezer Ft-ról 70 ezer Ft-ra nő, így egy félévre akár 350 ezer Ft is igényelhető egy összegben. Az EGT tagországokban folytatott külföldi résztanulmányokra (így Erasmusra is) maximum 10 hónap időtartamra emelt összegű Diákhitelt lehet felvenni: havi 140 000 Ft-ot, vagyis összesen 1 400 000 Ft-ot.

 

Diákhitel2: már idegen nyelvű képzésekre is

Az önköltséges és a magyar állami részösztöndíjas képzésben részt vevő hallgatók a felsőoktatási intézménynek fizetendő képzési költség összegének erejéig Diákhitel2-t vehetnek fel. A felsőoktatási intézményeknek fizetendő úgynevezett térítési díjak eddig nem tartoztak a képzési költség fogalmába, így ezidáig a szabályozás nem tette lehetővé ezek Diákhitel2-ből történő finanszírozását. Mivel igény mutatkozott arra, hogy az idegen nyelvű oktatás díjának kiegyenlítéséhez  is kaphassanak anyagi segítséget a diákok, ezért a Kormány úgy döntött, hogy az alap- és mesterképzés tanterve szerint hivatalosan magyar nyelven oktatott ismeretek nem magyar nyelven történő oktatásért fizetendő térítési díj is finanszírozható a Diákhitel2 összegéből 2018. február 1-jétől.

 

Diákhitel már 45 éves korig

A hiteligénylés életkori korhatára február 1-jétől 40 évről 45 évre emelkedik mind a szabad, mind a kötött felhasználású Diákhitel termékek esetén. A változást a felsőoktatásba felvettek életkorának kitolódása, valamint a Diákhitel Központ törlesztési tapasztalatai indukálták. Ezzel egyidejűleg a törlesztés legkésőbbi kezdetének életkori határa is 40 évről 45 évre emelkedik (a Hitelfelvevő ezen életkori határ betöltését követő negyedik hónaptól akkor is köteles elkezdeni a törlesztést, ha tanulmányait még folytatja).

 

Törlesztési kötelezettség szüneteltetése

A diákhitellel tartozó nők a 2018. január 1-jét követően születendő gyermekekre tekintettel kérhetik törlesztésük felfüggesztését, már a várandósság harmadik hónapját követően. A kedvezmény örökbefogadott gyermekek esetén is érvényesíthető. A kedvezmény a kérelem benyújtását követő hónaptól vehető igénybe legkésőbb a várandósság 91. napja vagy az örökbefogadás gyámhatósági engedélyezését követő három év időtartamra.  Ha szabad felhasználású és kötött felhasználású diákhitele is van az ügyfélnek, akkor a törlesztési kötelezettség szüneteltetése mindkét hiteltartozás esetén jár. További kedvezmény, hogy a törlesztés-szüneteltetés ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így ez idő alatt a tartozás nem nő.

 

Diákhitel elengedése

2018. január 1-jétől vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedésre kerül a diákhitel tartozás fele azoknál a hitelfelvevő nőknél, akiknek 2018. január 1-jét követően születik a második gyermekük és a támogatást igénylik a Diákhitel Központnál. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén a hitelfelvevő nő teljes tartozása elengedésre kerül. A hitel részleges vagy teljes elengedése örökbefogadott gyermek esetében is kérhető. Abban az esetben, ha valakinek szabad felhasználású és kötött felhasználású diákhitele is van, választása szerint csak az egyik hitelre kérheti a támogatást.

 

Cafetériából is törleszthető a Diákhitel

A Kormány a törlesztési szakaszban lévő diákhitelesek terhein kívánt könnyíteni azáltal, hogy lehetővé tette a Diákhitel törlesztését adómentes béren kívüli pénzbeni, illetve cafetéria juttatásként. A Diákhitel-törlesztés, mint cafeteria elem a munkaviszony fennállásának időtartama alatt a munkavállalót terhelő előírt kötelező Diákhitel törlesztőrészlet erejéig, de 2018-ban havonta legfeljebb a minimálbér 20%-áig, azaz 27 600 Ft összegig terjedhet.

 

 

További információ:

 

Honlap: www.diakhitel.hu, www.diakhiteldirekt.hu

Telefonos Ügyfélszolgálat: 06 1 999 9944

Személyes Ügyfélszolgálat: 1027, Budapest, Kacsa u. 15-23.

E-mail: info@diakhitel.hu

Postacím: Diákhitel Központ Zrt. 1996 Budapest

facebook.com/diakhitel

 

Üdvözlettel,

Diákhitel Központ Zrt.

Bagosiné Szűcs Annamária, 2018-02-05 10:532018-03-07 23:59
Vissza
Új Magyarország Fejlesztési Terv
Európai Unió
© 2010-2017 Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Iroda